De voor- en nadelen van een ensuite badkamer
Als je direct vanuit je bed onder de douche of in bad wilt stappen (of andersom), is een ensuite badkamer echt iets voor jou. Met een ensuite ervaar je het comfort van een hotel in je eigen huis. We zetten op een rij waar je op moet letten bij het plaatsen van een ensuite, welke do’s en don’ts er zijn en uit welke mogelijkheden je kiest.
Wat is een ensuite badkamer?
Een ensuite is een badkamer die verbonden is met de slaapkamer. De twee ruimtes kunnen direct met elkaar verbonden zijn, maar er kan ook een afscheiding tussen zitten, bijvoorbeeld in de vorm van een schuifdeur. De badkamer is dus direct vanuit de slaapkamer toegankelijk, maar heeft geen deur richting een gang of andere kamer. Deze vorm van badkamer en slaapkamer in één zorgt voor een luxe hotelgevoel, maar dan in je eigen huis.
Waar moet je op letten
Voor je de keuze voor een ensuite maakt, zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Uiteraard is het belangrijk dat er ruimte is voor een slaapkamer en badkamer in één: je hebt dus een grote ruimte nodig. Sommige mensen hebben al voldoende ruimte in de slaapkamer, anderen kunnen een opening in een muur creëren of een muur verwijderen. Echter, dit kan niet in alle gevallen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er leidingen gelegd kunnen worden, of de vloer een bad kan dragen en of je voldoende ventilatiemogelijkheden hebt. Je wilt tenslotte niet dat het continu vochtig in je slaapkamer is.
Do’s
- Een vrijstaand bad plaatsen: Een vrijstaand bad zorgt voor een luxe uitstraling in de ruimte. Zorg ervoor dat je rondom het bad ten minste een meter hebt, bijvoorbeeld om je af te drogen en aan te kleden. Als je een bad te dicht bij het bed plaatst of er niet voldoende ruimte is, zorgt dat voor nattigheid en een rommelige uitstraling. Eventueel is een bad tegen de wand aan een alternatief.
- Investeren in ventilatie en afzuiging: Het is belangrijk dat warme lucht en vocht goed afgevoerd kan worden, zodat je niet in een klamme en vochtige ruimte slaapt. Hiervoor installeer je een goede afzuiginstallatie en zorg je voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld in de vorm van ramen die open kunnen.
- Afscheiding: Een scheiding tussen het slaapgedeelte en badkamer gedeelte wordt door de meeste mensen als fijn ervaren. Zeker bij een douche is dit van groot belang, zodat er geen water op de vloer van het slaapgedeelte komt, maar ook bij een bad kan een afscheiding prettig zijn. Zo heb je privacy indien gewenst.
Don’ts
- Een toilet plaatsen: Het lijkt misschien handig, een toilet direct in de ensuite badkamer, maar in de praktijk is dat niet zo. Een toilet hoort in een aparte ruimte te zijn, waar je privacy hebt. Direct in de slaapkamer zorgt dit voor vervelende geurtjes en is dit minder hygiënisch. Houd het dus bij een bad, douche en/of wastafel in de slaapkamer.
- Slechte indeling van ruimte: Zeker als je slaapkamer niet al te groot is, kan het verleidelijk zijn om een bad of douche op een ongunstige plek te zetten. Het is belangrijk dat er voldoende ventilatie is, bijvoorbeeld een raam dat open kan, maar je wilt niet voor een groot raam staan douchen. Houd er rekening mee dat je ongezien kunt douchen of badderen en niet te dicht bij een raam bent.
Waarom een ensuite een goed idee is
Een van de redenen waarom een ensuite zo populair is, is omdat het een luxe hotelgevoel geeft. Het biedt de mogelijkheid om beter gebruik te maken van je ruimte. Een grote slaapkamer heeft vaak veel onbenutte ruimte en dan is het mooi om daar gebruik van te maken door een bad te plaatsen, zeker als je badkamer zelf minder groot is en er daar geen ruimte voor is. Verder biedt een ensuite extra gemak: direct vanuit bed stap je onder de douche, zonder dat je je bijvoorbeeld aan hoeft te kleden als je het huis met andere mensen deelt. Een ensuite is ook populair in gastenkamers, waardoor logees gebruik kunnen maken van een eigen badkamer.
Mogelijkheden van een ensuite badkamer
De mogelijkheden voor een ensuite badkamer zijn eindeloos. Naast een badkamer en slaapkamer met een afscheiding ertussen, zijn er nog allerlei andere opties. Je kiest er bijvoorbeeld voor om een badkuip in de slaapkamer te plaatsen als je voldoende ruimte hebt. Kies voor een bubbelbad in een hoek, een grote inloopdouche of een opening tussen de twee ruimtes met een schuifdeur. Een ensuite is vorm te geven op de manier die jij wilt en er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt.
Wees voorzichtig met trends
Bepaalde interieurtrends zie je overal voorbij komen, bijvoorbeeld in woonmagazines of op sociale media. Iets opvallends wat nu mooi is, kan over twee jaar een stuk minder aantrekkelijk zijn. Een ensuite badkamer van hoge kwaliteit gaat lang mee en dus is het verstandig om voor een tijdloze stijl te kiezen die je ook over tien jaar nog ziet zitten.
Wilt u samen met Stone Company een 3D ontwerp maken voor uw nieuwe badkamer of vrijblijvend advies? Neem dan gerust contact op!